Kursus TVET

Penyediaan & Pembuatan Makanan

HT-012-2:2012

Pengenalan Kursus

Pelajar akan diajar mengenai pendedahan kepada asas Penyediaan dan Makanan meliputi tatacara penyediaan, sanitasi dan pembuatan makanan sejajaa dengan perkembangan industri kulinari

Maklumat Latihan TVET

Kategori Kursus
Sijil Penuh
Pelaksanaan Kursus
MT - Mengikut Tahap
Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf
Tempoh Pengajian
9 Bulan
Prospek Kerjaya
1. Pembantu Chef Eksekutif
2. Pembantu dapur
3. Usahawan
4. Pembantu Katering

Syarat Kelayakan

1. Warganegara
1.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

2. Umur
2.1

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 45


Dan

3. Berminat dalam TVET (Kemahiran)
3.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

4. Syarat Tambahan
4.1
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
2. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Dan

5. Syarat Umum
5.1
1. Boleh mengurus diri bagi pemohon pemegang kad OKU atau pelajar dari Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI)

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
ICYM TVET CENTRE KOLEJ YAYASAN MELAKA
Alamat
NO.1 JALAN BUKIT SEBUKOR
Negeri
MELAKA
Penyelaras
ROSLINDA BT SHAKH ABDULLAH
Telefon
06-2824251
Emel
info.tvet@icym.edu.my
Laman Web
www.tvet.icym.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
1. Kaedah latihan 70% amali dan 30% teori
2. Silibus / Topik yang akan dipelajari adalah:
a) Hygiene, Kitchen Safety and Food Handling
b) Cooking Technique
c) Stock, Soups and Hot Sauce Production
d) Main Course Production
e) Rice And Farinaceous Production
f) Appetizer Production
g) Breakfast Production
h) Dessert Production
i) Catering Set-Up
j) Basic Kitchen Equipment Maintenance
k) Basic Stewarding
l) Basic Butchery

Padanan Pekerjaan MyFutureJobs

Tawaran Pekerjaan

Tiada Rekod Tawaran Pekerjaan

;