
Kursus TVET
Penyediaan & Pembuatan Makanan
HT-012-2:2012;-
Pengenalan Kursus
Kursus Penyediaan dan Pembuatan Makanan adalah berasaskan kepada Standard Kemahiran Pekerjaan Kebangsaan yang dikeluarkan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran. Ia juga mendedahkan para pelatih kepada perkara asas dalam dapur dan penyediaan makanan khususnya. Antaranya, Hygiene, Kitchen
Safety and Food Handling, Cooking Technique, Stock Soups, and Hot Sauce Production, Main Course Production dan lain-lain
Maklumat Latihan TVET
Kategori Kursus
Sijil Penuh
Pelaksanaan Kursus
MT - Mengikut Tahap
Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf
Tempoh Pengajian
1 Bulan
Prospek Kerjaya
Kerjaya dalam industri yang terlibat ialah Chef, Tukang Masak, Juru Masak, Pembantu Dapur, Katering, Penasihat Nutrisi dan Diet, Usahawan Makanan, Chef Selebriti, Penganalisis Makanan, Pempengaruh Makanan (Food Influencer),
Syarat Kelayakan
1. Umur
Dan
1.1
Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 50
Dan
2. Maklumat tambahan
Dan
2.1
1. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)
Dan
3. Tanpa pendidikan formal
3.1
Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis
Butiran Penyedia Latihan TVET
Nama Institusi
KUCHING SKILLS COLLEGE
Alamat
SUBLOT NO.1, PARENT LOT 208, BLOCK 14,
MUARA TUANG DISTRICT, KOTA SAMARAHAN
94300 KUCHING, SARAWAK
PREMIS TAMBAHAN
TINGKAT 2, SUBLOT NO. 2, CAMPUS HUB
94300 KOTA SAMARAHAN, SARAWAK
MUARA TUANG DISTRICT, KOTA SAMARAHAN
94300 KUCHING, SARAWAK
PREMIS TAMBAHAN
TINGKAT 2, SUBLOT NO. 2, CAMPUS HUB
94300 KOTA SAMARAHAN, SARAWAK
Negeri
SARAWAK
Penyelaras
NORZIELA BINTI HJ KARIM
Telefon
082555796
Emel
kuchingskillscollege@gmail.com
Laman Web
http://www.kuchingskills.edu.my
Lain-lain Maklumat
Lain-lain Maklumat Berkaitan
Pengajian bagi pelatih yang memilih PTPK akan mendapat Elaun sara hidup ESH sebanyak rm600, elaun pengankutan 2000 dan elaun komputer 2500.
Padanan Pekerjaan MyFutureJobs
Tawaran Pekerjaan
Tiada Rekod Tawaran Pekerjaan