
Kursus TVET
Pengenalan Kursus
1. Kursus ini bertujuan untuk memberi pengetahuan dan kemahiran supaya pelatih boleh menceburi bidang perniagaan atau pekerjaan dalam penyediaan makanan yang memenuhi kehendak pasaran dan mengikut standard industri.
2. Di akhir kursus pelatih yang kompeten dapat :
i. Menghasikan produk kreatif dan cenderamata. melaksanakan prosedur kebersihan dan keselamatan mengikut standard yang ditetapkan;
ii. Menghasilkan produk roti bakar, mi istimewa, nasi lemak dan minuman panas; dan
iii. Menguruskan perniagaan dengan efisyen dan kos optimum
3. Latihan industri selama tiga bulan meningkatkan kemahiran dan pemahaman pelajar tentang pemasaran dalam perniagaan selain melengkapkan persediaan mereka dalam kerjaya kedua.
Maklumat Latihan TVET
1. Usahawan
2. Berniaga sendiri
3. Berkerja dengan majikan dalam bidang yang dipelajari
Syarat Kelayakan
Butiran Penyedia Latihan TVET
Lain-lain Maklumat
1. Sijil PERHEBAT
2. Sijil Latihan Pengendali Makanan