
Kursus TVET
Diploma Seni Kulinari
DCC
Pengenalan Kursus
Diploma Seni Kulinari direka bentuk untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran asas dalam bidang seni masakan. Program ini menyediakan peluang kepada pelajar dalam membangunkan kemahiran masakan melalui kaedah hands-on dengan persekitaran dan peralatan di dalam dapur yang lengkap.
Program ini membolehkan pelajar untuk mengaplikasikan pengetahuan, kefahaman dan kemahiran dalam industri perkhidmatan makanan dengan pendedahan pengetahuan sanitasi di dalam perkhidmatan makanan, nutrisi, teori makanan, asas masakan barat, masakan Malaysia, masakan asia, masakan antarabangsa, penyajian makanan dan minuman, perancangan menu, penyediaan roti dan pastri, operasi perkhidmatan makanan komersil, kawalan kos makanan dan minuman dan pengurusan sumber manusia. perkhidmatan pelanggan dan keusahawanan yang diberikan. Program ini juga, menggabungkan amali dan pembelajaran melalui pengalaman. Pelajar juga akan menjalani enam bulan latihan industri yang berstruktur bertujuan memberi pelajar kemahiran dan pengalaman di tempat kerja dan pendidikan akademik yang berkaitan sekaligus membolehkan mereka memasuki alam pekerjaan dengan penuh dedikasi sebaik sahaja tamat pengajian.
Maklumat Latihan TVET
- Chef
- Caterer / Perkhidmatan Katering
- Food Suppliers / Pembekal makanan
- Pastry Chef / Chef Pastri
- Bakery Chef / Chef Bakeri
- Personal Chef
- Kitchen Artist
- Kitchen Coordinator
- Culinary Instructor
- Kitchen Assistant
- Entrepreneur / Usahawan
- Cookbook Author / Pengarang buku masakan
- Banquet Supervisor / Penyelia Jamuan
- Food And Beverage Supervisor / Penyelia Makanan dan Minuman
- Assistant Kitchen Manager
Syarat Kelayakan
Butiran Penyedia Latihan TVET
Lain-lain Maklumat
Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta,buta warna), pendengaran, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali.