Kursus TVET

Diploma Seni Kulinari

DCC

Pengenalan Kursus

Diploma Seni Kulinari direka bentuk untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran asas dalam bidang seni masakan. Program ini menyediakan peluang kepada pelajar dalam membangunkan kemahiran masakan melalui kaedah hands-on dengan persekitaran dan peralatan di dalam dapur yang lengkap.

Program ini membolehkan pelajar untuk mengaplikasikan pengetahuan, kefahaman dan kemahiran dalam industri perkhidmatan makanan dengan pendedahan pengetahuan sanitasi di dalam perkhidmatan makanan, nutrisi, teori makanan, asas masakan barat, masakan Malaysia, masakan asia, masakan antarabangsa, penyajian makanan dan minuman, perancangan menu, penyediaan roti dan pastri, operasi perkhidmatan makanan komersil, kawalan kos makanan dan minuman dan pengurusan sumber manusia. perkhidmatan pelanggan dan keusahawanan yang diberikan. Program ini juga, menggabungkan amali dan pembelajaran melalui pengalaman. Pelajar juga akan menjalani enam bulan latihan industri yang berstruktur bertujuan memberi pelajar kemahiran dan pengalaman di tempat kerja dan pendidikan akademik yang berkaitan sekaligus membolehkan mereka memasuki alam pekerjaan dengan penuh dedikasi sebaik sahaja tamat pengajian.

Maklumat Latihan TVET

Kategori Kursus
Sijil Penuh
Tahap Pengajian
Diploma Kemahiran Malaysia / Diploma Tahap 4 / Diploma Setaraf
Tempoh Pengajian
36 Bulan
Prospek Kerjaya
Program ini menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran dalam pengurusan industri penyediaan makanan yang membolehkan pelajar mengisi pelbagai jenis kerjaya dalam bidang penyediaan makanan termasuk hotel, restoran, perniagaan katering dan pelayaran kapal pesiar dan lain-lain. Pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh oleh pelajar dari program ini akan membolehkan mereka menyertai pasaran kerja sebagai:

- Chef
- Caterer / Perkhidmatan Katering
- Food Suppliers / Pembekal makanan
- Pastry Chef / Chef Pastri
- Bakery Chef / Chef Bakeri
- Personal Chef
- Kitchen Artist
- Kitchen Coordinator
- Culinary Instructor
- Kitchen Assistant
- Entrepreneur / Usahawan
- Cookbook Author / Pengarang buku masakan
- Banquet Supervisor / Penyelia Jamuan
- Food And Beverage Supervisor / Penyelia Makanan dan Minuman
- Assistant Kitchen Manager

Syarat Kelayakan

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
POLITEKNIK MERLIMAU MELAKA
Alamat
KB 1031, PEJ. POS MERLIMAU, 77300 MERLIMAU, MELAKA
Negeri
MELAKA
Penyelaras
MOHD HALIM IBRAHIM
Telefon
06-2636687
Emel
mhalim@pmm.edu.my
Laman Web
-

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Syarat Lain Kemasukan
Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta,buta warna), pendengaran, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali.
;