
Kursus TVET
Sijil Khas Kulinari
KKL
Pengenalan Kursus
Program Sijil Khas Kulinari direkabentuk bertujuan untuk menghasilkan graduan holistik yang mempunyai ilmu pengetahuan dan kemahiran kompeten dalam memenuhi permintaan tenaga kerja sektor kulinari. Struktur program ini merangkumi kursus teras disiplin iaitu Pengenalan kepada Asas Kulinari,Sanitasi dalam Perkhidmatan Makanan, Penyediaan Masakan Barat, Asas Kuih Tradisional, Asas Pastri, Snek dan Kudapan, Penyediaan Masakan Malaysia, Asas Bakeri, Produksi Makanan, Asas Ukiran Buah dan Sayur, Penyediaan Masakan Asia dan Operasi Kafe. Pelajar wajib mengambil Kursus Pendidikan Islam/Moral, Asas Aplikasi Komputer, Asas Komunikasi, Kokurikulum dan Keusahawanan. Pelajar juga akan diajar berkaitan dengan modul wajib yang mana akan membekalkan pelajar dengan kemahiran insaniah dan pembelajaran secara kendiri melalui tugasan dan projek. Lulusan daripada program ini akan bersedia bagi menyahut cabaran dunia sebenar dalam bidang kulinari.
Maklumat Latihan TVET
1. Tukang jahit
2. Pembantu butik
3. Pembantu pereka
4. Usahawan
Syarat Kelayakan
Butiran Penyedia Latihan TVET
Lain-lain Maklumat
Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta), pendengaran, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali