Kursus TVET

Sijil Khas Kulinari

KKL

Pengenalan Kursus

Program Sijil Khas Kulinari direkabentuk bertujuan untuk menghasilkan graduan holistik yang mempunyai ilmu pengetahuan dan kemahiran kompeten dalam memenuhi permintaan tenaga kerja sektor kulinari. Struktur program ini merangkumi kursus teras disiplin iaitu Pengenalan kepada Asas Kulinari,Sanitasi dalam Perkhidmatan Makanan, Penyediaan Masakan Barat, Asas Kuih Tradisional, Asas Pastri, Snek dan Kudapan, Penyediaan Masakan Malaysia, Asas Bakeri, Produksi Makanan, Asas Ukiran Buah dan Sayur, Penyediaan Masakan Asia dan Operasi Kafe. Pelajar wajib mengambil Kursus Pendidikan Islam/Moral, Asas Aplikasi Komputer, Asas Komunikasi, Kokurikulum dan Keusahawanan. Pelajar juga akan diajar berkaitan dengan modul wajib yang mana akan membekalkan pelajar dengan kemahiran insaniah dan pembelajaran secara kendiri melalui tugasan dan projek. Lulusan daripada program ini akan bersedia bagi menyahut cabaran dunia sebenar dalam bidang kulinari.

Maklumat Latihan TVET

Kategori Kursus
Sijil Penuh
Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf
Tempoh Pengajian
16 Bulan
Prospek Kerjaya
Program ini menyediakan pelajar dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran dalam bidang jahitan kreatif. Ilmu pengetahuan dan kemahiran yang diperolehi melalui program ini akan membolehkan pelajar memulakan kerjaya dalam bidang berikut:
1. Tukang jahit
2. Pembantu butik
3. Pembantu pereka
4. Usahawan

Syarat Kelayakan

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
KOLEJ KOMUNITI SELAYANG
Alamat
JALAN IPOH, KM16, PERSIARAN PEGAWAI, 68100 BATU CAVES, SELANGOR
Negeri
SELANGOR
Penyelaras
-
Telefon
03-61368200
Emel
admin@kkselayang.edu.my
Laman Web
https://kkselayang.mypolycc.edu.my/

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
Syarat Lain Kemasukan
Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta), pendengaran, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali
;