Kursus TVET

Penyediaan & Pembuatan Makanan

HT-012-2:2012

Pengenalan Kursus

SKM Seni Kulinari atau nama rasminya Kursus Sijil Kemahiran Malaysia Penyediaan Dan Pembuatan Makanan adalah kursus untuk melatih pelajar dengan teknik-teknik memasak melibatkan menu utama masakan Melayu, Cina, India & Barat (Western). Pelajar juga akan dilatih dalam pengendalian kebersihan, keselamatan dapur dan pengendalian makanan; penyediaan stok, sup dan sos panas; penyediaan sarapan pagi, pembuka selera (appetizer) dan pencuci mulut (dessert) serta pengurusan pentadbiran katering dan acara.

Maklumat Latihan TVET

Kategori Kursus
Sijil Penuh
Pelaksanaan Kursus
MT - Mengikut Tahap
Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf
Tempoh Pengajian
8 Bulan
Prospek Kerjaya
1. COMMIS I
2. COMMIS II
3. COMMIS III
4. KITCHEN HELPER

Syarat Kelayakan

1. Kelayakan Akademik
1.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

2. Kelayakan SPM
2.1 Lulus Subjek berikut :
Kod Subjek Subjek Wajib/Pilihan Kategori Pilihan Min Gred
1103 BAHASA MELAYU Wajib C
1119 BAHASA INGGERIS Wajib C

Dan

3. Kelayakan Umum
3.1 Syarat Tambahan
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
2. Tiada Masalah Penglihatan Atau Rabun Warna (Wajib) ,
3. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Atau

3.2 Had Umur

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 30


Atau

3.3 Calon Mestilah Warganegara
Warganegara Malaysia Sahaja

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
RIMBUNAN HIJAU ACADEMY
Alamat
NO. 49-53, PUSAT SURIA PERMATA,
JALAN UPPER LANANG 12C,
96000 SIBU, SARAWAK.
Negeri
SARAWAK
Penyelaras
ANNA ASIN
Telefon
084-216286
Emel
info@rhacademy.edu.my
Laman Web

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
1. TERBUKA KEPADA INDIVIDU YANG MEMINATI BIDANG PENYEDIA DAN PEMBUATAN MAKANAN SAHAJA
2. PEMBIAYAAN YURAN PENGAJIAN DARIPADA "TABUNG PEMBANGUNAN KEMAHIRAN(PTPK)

Padanan Pekerjaan MyFutureJobs

Tawaran Pekerjaan

Tiada Rekod Tawaran Pekerjaan

;