Kursus TVET

Penyeliaan Operasi Makanan & Minuman

I561-002-3:2018,I561-002-2:2018;PENYELIAAN OPERASI MAKANAN & MINUMAN - Tahap 3

Pengenalan Kursus

Kursus/ Program dikenali sebagai Food & Beverage Service (F&B Service) dengan bidang kerja F&B sebagai Penyajian & Penyeliaan Restoran (Waiter, Waitess, Supervisor, Event Coordinator) dalam industri Perhotelan, Perkidmatan Katering, Usahawan ( Pengusaha Kedai Makan, Restoran dan yang berkaitan)

Kursus / Program dilaksanakan secara gabungan 2 tahap iaitu Tahap 2 & Tahap 3 yang membolehkan pelatih mengikuti pembelajaran dan latihan dalam tempoh yang singkat dimana diakhir kursus dan memenuhi syarat akan dianugerahkan SIJIL KEMAHIRAN MALAYSIA TAHAP 3

Modul Pembelajaran merujuk kepada NOSS Tahap 2 & Tahap 3 (I561-002-2:2018; I561-002-3:2018) yang merangkumi
✅ Amalan Kebersihan, Keselamatan ( Safety Health, Hygiene and Sanitation Practice)
✅ Susun atur Meja & Perkasanan (Fine Dining, Restaurant, Banquet, Seminar dan lain-lain)
✅ Mengambil Pesanan, Menyajikan Makanan & Minuman ( Customer Services & Reservation handling)
✅ Pembayaran Bill ( Biling & Cashering), Pengawalan Kos
✅ Penyeliaan Pekerja Operasi

Pelatih program juga dikehendaki menjalani latihan industri (OJT) di hotel-hotel / restoran / industri terpilih selama 3 bulan (termasuk dalam tempoh latihan) sebagai pendedahan pekerjaan sebenar dan peningkatan kemahiran untuk memenuhi keperluan industri

Maklumat Latihan TVET

Kategori Kursus
Sijil Penuh
Pelaksanaan Kursus
ST - Gabungan Beberapa Tahap
Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf
Tempoh Pengajian
16 Bulan
Prospek Kerjaya
Berkerjaya sebagai F&B Servis & Penyeliaan di sektor Perhotelan, Restoran, Pengusaha Katering dan Usahawan(Perniagaan)
✅ Perkhidmatan Restoran, Hotel, Katering (F&B Waiter, F&B Waitress, F&B Supervisor, F&B Manager )
✅F&B Event Coordinator , F&B Sales & Marketing
✅Usahawan - Pengusaha/ Pengendali Kedai Makan, Restoran
✅Usahawan - Pengusaha/ Pengendali Kedai Makan, Restoran
✅Tenaga Pengajar program kemahiran Food & Beverage

Syarat Kelayakan

1. UMUR
1.1 Pemohon mestilah berumur 15 tahun hingga 35 tahun

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 45


Dan

2. PENDIDIKAN
2.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Dan

3. WARGANEGARA
3.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
PLP SKILL INSTITUTE
Alamat
NO. 26A, JALAN PERMAI 2, TAMAN PERKOTA, BATU HAMPAR, 75350 MELAKA.
Negeri
MELAKA
Penyelaras
MARZAROTEN BINTI HJ.YAHYA
Telefon
06-2811422
Emel
plpskill@yahoo.com.my
Laman Web
www.plpskill.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
AGENSI PEMBIAYAAN
A) PERBADANAN TABUNG PEMBANGUNAN KEMAHIRAN (PTPK) -
-Pinjaman Yuran Pengajian
-Pinjaman wang saradiri sebanyak RM400-RM800 sebulan sepanjang tempoh latihan

B) Pembiayaan oleh Agency lain - akan dimaklumkan dari masa kemasa

LAIN-LAIN
- Kemudahan Asrama kepada yang memerlukan dengan sewaan yang berpatutan

Sila layari www.plpskill.edu.my dan facebook PLP SKILL INSTITUTE untuk mengetahui aktiviti-aktiviti, info program dan fasiliti yang ditawarkan.

Boleh hubungi juga unit Pendaftaran Pn Nisa - 017-208 6457 Pn Akila - 011-1001 0496 Pn Marza- 012-313 6718 untuk penerangan lanjut

Padanan Pekerjaan MyFutureJobs

Tawaran Pekerjaan

Tiada Rekod Tawaran Pekerjaan

;