
Kursus TVET
Sijil Kulinari
SKU
Pengenalan Kursus
Sijil Kulinari adalah salah satu program yang membolehkan pelajar mendapat pengetahuan dan kemahiran bukan sahaja secara teori bahkan juga secara amali dalam Kulinari.Dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperolehi itu nanti dapat membantu dan mampu menyediakan pelajar ke alam pekerjaan mahupun melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi.
Antara lain, program ini dapat melengkapkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran berkaitan dengan:
1. Amalan sanitasi dan keselamatan di tempat kerja.
2. Pengenalan kepada bahan, alat, dan pengurusan tempat kerja (dapur).
3. Melaksanakan teknik dan kaedah memasak yang betul, serta memenuhi standard industri.
4. Menilai rasa, rupa, tekstur dan masa penyediaan terhadap produk hidangan yang telah siap.
5. Proses penyediaan, menghias dan menghidang.
6. Proses perlaksanaan kerja secara individu dan berkumpulan.
Maklumat Latihan TVET
1. Chef sebagai profession - Jurumasak di kebanyakan hotel dan Resort dalam dan luar negara
2. Jurumasak, Penyelia Dapur, Pembantu Dapur di
3. Kafeteria
4. Hospital kerajaan dan swasta
5. Kediaman Kenamaan
6. Syarikat penerbangan, Perkapalan dan Pelantar Minyak
7. Speciality Restaurant dan Fast-food Restaurant
8. Chef Selebriti dan Pengacara Masakan.
9. Tenaga Pengajar Jemputan di institusi pengajian seperti Giat Mara, kolej-kolej swasta dan lain-lain.
10. Membuka Perniagaan Sendiri / Ahli Perniagaan
Syarat Kelayakan
Butiran Penyedia Latihan TVET
Perdana Square Commercial Centre
Perdana Square Commercial Centre, Batu 4, Jalan Apas, 91000, Tawau, Sabah, 91000
Lain-lain Maklumat
Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta), pendengaran, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali